FILIALA JUDEȚEANĂ SĂLAJ
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Chieșd

Comună membră ACoR din 27.06.2005

Prin HCL nr. 24 din 27.06.2005 comuna Chieșd a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Prima atestare documentară a localității Chieșd datează din 18 iulie 1461, unde se arată că pământurile Majatelek și Seri aparțin Cetății Chieșd - Kewesd. Urme ale cetății, câteva resturi de zid, s-au descoperit pe malul râului care traversează localitatea, în locul numit printre cetate. De posesiunile cetății aparțineau Șărmășagul, Derșida, Corundul Mic, Remetea și Moiad. În decursul timpului localitatea apare sub diverse denumiri, astfel: 1475 - Kebesd, 1760 - Szilagy Kovesd, 1854 - Tiuvesd, Kovesd. În monografia Sălajului (1908) de D. Stoica si  I.P. Lazar se arată că la acea dată Chieșdul avea 2005 case cu 1373 locuitori, de religie greco-catolica, cu școală confesională și învățător calificat, existând o biserică de lemn construită la începutul sec. XVIII.

Comuna Chieșd este situată în partea de Nord-Vest a județului Sălaj, la graniță cu județul Satu Mare:

  • la est se învecinează cu comuna Șamșud,
  • la vest cu satul Giorocuta jud. Satu Mare,
  • la nord cu comuna Bogdand jud. Satu Mare,
  • la sud cu comuna Șărmășag jud. Sălaj.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Chieșd, județul Sălaj

Descrierea stemei:
Stema comunei Chieșd se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, pe fond roșu, se află un copac de aur. În partea inferioară, pe fond albastru (azur), se află o fântână heraldică de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Copacul face referire la gorunul lui Mihai Viteazu din satul Colonia Sighetu Silvaniei. Legenda acestui gorun datează din perioada Expediției lui Mihai Viteazu din aprilie 1601, când, îndreptându-se spre Guraslău pe Valea Zalăului, a trecut pe teritoriul comunei Chieșd. Fântâna heraldică simbolizează izvoarele cu apă minerală sulfuroasă din zonă, importante bogății ale subsolului. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Leontin CHIȘ

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.primariachiesd.ro
 E-mail: chiesd@cjsj.ro
 Telefon: +40 260 652 801