FILIALA JUDEȚEANĂ SĂLAJ
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Românași

Comună membră ACoR din 28.05.2021

Prin HCL nr. 35 din 28.05.2021 comuna Românași a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Toate satele comunei sunt menționate în Repertoriul arheologic al României: Românași – așezare hallstattiană, castru roman, două monumente funerare cu inscripții (CIL, III, 840 – 841) fragmentare și șterse, care menționează soldați din două formațiuni auxiliare: ala Siliana și cohors I Batavorum Milliaria, – ștampilele de pe cărămizi atestă staționarea în acest castru a cohortei VI Thracum Equitata (CIL, III, 8074, 24) și a cohortei I Hispanorum quinquenaria (CIL, III, 6284 – 8074 și drumul roman, în tradiția populară, “Drumul lui Traian”.  Ciumărna – Podirei, unelte neolitice, Păușa – nucleu neolitic din obsidian,  Romita – (Certie),  topoare preistorice, castru roman,  Poarta Sălajului – Drumul roman ce venea dinspre Napoca și se împărțea  în două direcții spre Buciumi și Românași.
Organizarea acestei populații geto-dacice în triburi și mai apoi într-un stat sclavagist, stat și teritoriu cucerit și supus de romani avea să  cunoască mari prefaceri, a căror pecete va rămâne pentru totdeauna in istoria poporului român.

Comuna  Românași este situată în sud-estul județului Sălaj, într-un mediu geografic  deosebit de armonios al Depresiunii Agrijului, din arealul Platformei Someșene. Este străbătută în mare parte de DN1F (E81), care face legătura între Zalău și Cluj –Napoca. Românași este centrul comunei și se află în intersecția drumului național cu DJ 108A, la o distanță de 19 Km de reședința de județ, municipiul Zălau și la  65 Km de Cluj – Napoca. Comuna cuprinde si satele: Ciumărna, Chichișa, Păușa, Poarta Sălajului și Romita.  Are o întindere de la NV la SE de cca 16 Km, pe DN1F și de la SV la NE de-a  lungul Văii Agrijului, pe DJ108A de cca 13 Km; suprafața comunei fiind de 6636 ha.
Înspre vest-nord-vest se învecinează cu municipiul Zălau, la nord este comuna Creaca, la nord – est comuna Bălan, la est com. Hida, la sud-est,  Sânmihaiul Almașului, la sud-sud-vest com. Agrij și la nord – vest vecinătatea este cu Treznea.  Poziționat aproape în centrul teritorial al comunei, satul  Românași se află la distanțe mici de satele aparținătoare,  având căi de acces de nivel național și județean. Urcând culmile  Meseșului pe DN 1F, la 5 Km se află satul Ciumărna iar spre sud la 3 Km, satul Poarta Sălajului. Pe DJ 108A Ciucea – Jibou se află satele Păușa la 5 km, Chichișa la 2 km și Romita la 5 km.   Aceste două căi de comunicație au înlesnit dezvoltarea satelor prin accesul favorizant către centrele urbane apropiate cât și în interiorul comunei. Numeroasele văi au permis această convergență rutieră de la Românași, oferindu-i poziția cea mai favorabilă la “răspântie de drumuri” ca mic nod de comunicație, deținut de – a lungul istoriei, alături de întregul sistem de așezări.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Românași, județul Sălaj

Descrierea stemei:
Stema comunei Românași, potrivit anexei nr. 1.2, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. În partea superioară, în dreapta, în câmp albastru, se află 6 vârfuri de lance de argint, dispuse 3 : 2 : 1.În partea superioară, în stânga, în câmp roșu, se află un căprior de aur rampant. În partea inferioară, în dreapta, în câmp roșu, se află o ghindă cu două frunze de stejar de aur. În partea inferioară, în stânga, în câmp albastru, se află un brâu undat argintiu. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Vârfurile de lance fac referire la existența încă din sec. II a unui castru roman, numărul lor indică numărul satelor componente ale comunei. Ghinda cu frunze de stejar și căpriorul reprezintă bogăția în păduri de foioase, precum şi fauna zonei. Brâul undat simbolizează hidrografia localității, respectiv râul Agrij. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Ioan BUDA

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.primariaromanasi.ro
 E-mail: primariaromanasi@yahoo.com
 Telefon: +40 260 624 025