FILIALA JUDEȚEANĂ SĂLAJ
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Treznea

Comună membră ACoR din 25.09.2017

Prin HCL nr. 37 din 25.09.2017 comuna Treznea a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Comuna Treznea are în componență localitatea martir Treznea, atestată documentar din anul 1440 și satul Bozna (1619).
Urmare a Dictatului de la Viena prin care se cedează Ardealul, trupele hortyste intră în satul Treznea la 9 septembrie 1940. Urmează un adevărat măcel, copii, femei, bărbați sunt omorâți cu multă cruzime, cu glonțul și cu baioneta, numeroase case sunt incendiate. 86 de victime, de la copii nenăscuți și până la bătrâni de peste 80 de ani, au căzut pradă furiei hortyştilor. Printre ei, dascălii satului, învățătorii Aurelia și Lazăr Cosma și preotul ortodox Traian Costea.
În memoria Eroilor-Martiri de la Treznea, în 1984 a fost construit, în centrul satului, Monumentul Martirilor, iar în cimitir a fost amenajat Mormântul Comun.
Prin creștinească lucrare a părintelui paroh Trandafir Vid, preotul martir Traian Costea a fost deshumat și înmormântat în curtea bisericii pe care a slujit-o.
În anul 1995 s-a constituit Comuna-martir Treznea.
La împlinirea, la 9 septembrie 2005, a 65 de ani de la masacrul de la Treznea, la inițiativa Asociației „Treznea – Sat Natal”, școala din sat a primit numele învățătorilor martiri Aurelia şi Lazăr Cosma.

Este așezată la poalele Munților Meseș (sud), la 15 km de Zalău, reședința județului Sălaj.
Suprafața 3705 ha, din care, intravilan 159,8 ha, extravilan, 3545, 2 ha.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Treznea, județul Sălaj

Descrierea stemei:
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Treznea se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în partea superioară. În partea superioară, în dreapta, în câmp roșu, se află un obelisc pe verticală sub formă de paralelipiped, având la dextra 3 elemente cu 3 ecrane sub forma unui trunchi de piramidă cu o față dreaptă, totul de argint. În partea superioară, în stânga, în câmp verde, se află o crenguță cu frunze și prune, totul de aur. În partea inferioară, în câmp albastru, se află efigia Sfinților Mihail și Gavril. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Obeliscul reprezintă monumentul martirilor ridicat în memoria cetățenilor din această localitate, uciși în timpul ocupației fascisto-hortyste din septembrie 1940.Crenguţa cu prune simbolizează ocupația de bază a locuitorilor, pomicultura. Efigia Sfinților Mihail și Gavril evocă biserica de lemn din localitate, declarată monument istoric. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Cristian OROS

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact: