Comună membră ACoR din 04.12.2006
Prin HCL nr. 34 din 04.12.2006 comuna Poiana Blenchii a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Începutul satului Poiana Blenchii se pierde în negura vremurilor trecute înainte de anul 1500, cea mai veche mărturie scrisă despre existența satului este conscripția de la Reteag din 1553 când cetatea Ciceului cu toate satele aparținătoare au fost luate de la domnul Moldovei Alexandru Lăpușneanu de către împăratul Ferdinand al Austriei.
În prima jumătate a secolului al XVI-lea cneazul satului Blenche Ioan își face casă pe teritoriul satului actual, la confluența văilor care vin de la Gostila, Falcușa și Baba. Aici era un loc larg nu strâmt ca pe Valea Porcului. După el vin rând pe rând toți locuitorii satului Poiana din Valea Porcului, iar noul sat se numește după numele cneazului sau «Poiana Blenchii».
În 1591 principele Sigismud Bathory predă satul Poiana împreună cu satele vecine Gâlgău, Măgura, Bogata de Sus și de Jos nobilului român Rat Petru de Teiuș ca feudă pentru eroismul său manifestat în luptele cu turcii și pentru fidelitatea sa și a strămoșilor săi față de principe.
Cu această dată satul Poiana Blenchii intră în stăpânirea familiei Rat care s-a menținut până după eliberarea iobagilor la Revoluția din 1848.
Conform primelor atestări, la început, satul s-a numit simplu “Poiana” și a fost așezat pe un alt loc decât cel actual și așa se găsește în toate documentele până în 1620. În 1620 se găsește scris pentru prima dată într-un document “Blanka-Poiana”, iar la 1703 – “Blenki-Poiana“. Primii locuitori au venit fugiți din Maramureș și în prima jumătate a secolului al XVI-lea, rând pe rând vin tot mai mulți locutori și se întemeiază noul sat Poiana Blenchii. După 1920 aparținea de județul Someș, iar din 1968 aparține de județul Sălaj.
Comuna Poiana Blenchii este așezată la extremitatea răsăriteană a județului Sălaj, la 5 km de valea Someșului, pe șoseaua Gâlgău–Târgu Lăpuș la o distanță de 100 km de reședința județului, municipiul Zalău și la 25 km depărtare de municipiul Dej și de orașul Târgu Lăpuș. Comuna Poiana Blenchii este străbătută de drumul județean Gâlgău-Tg. Lăpuș 3km și de drumuri comunale în lungime de 15 km care fac legătura între satele aparținătoare comunei.
Dealurile între care este situată comuna Poiana Blenchii sunt derivați din Munții Țibleșului și Dealurile Brezei, care vin până la Someș. De aceea, prin configurația geografică și locuitorii cu toate obiceiurile și portul lor au aparținut în trecut de “Țara Lăpușului”. Satul este așezat ca într-o poiană la confluența mai multor văi, un loc pitoresc înconjurat de păduri de fag și stejar.
Nu are o stemă aprobată prin H.G. |
Augustin-Vasile VĂȘCAN
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.poiana-blenchii.ro
E-mail: primaria@poiana-blenchii.ro
Telefon: +40 260 635 645